DEN HAAG - Nederlandse gemeenten moeten hun bouwplannen drastisch bijstellen. Ze zijn gebaseerd op groei, terwijl de bevolkingsdaling in sommige streken en provincies al is begonnen.

Dat zegt Leo Klinkers van het Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid (KcBB) zaterdag in het Nederlands Dagblad.

Snufjes

"Nieuwe technische snufjes zoals onbemande kassa's waarbij boodschappen door de klant zelf door het scanapparaat gehaald kunnen worden, moeten er voor zorgen dat in kleine dorpen de voorzieningen op peil blijven", aldus de bestuurskundig adviseur. "Dat kan voor supermarkten op het platteland de redding betekenen." Hij noemt het de uitdaging van de komende tien jaar.

Verpaupering

Het in stand houden van voorzieningen als winkels, buslijnen en bankfilialen is volgens hem vooral van belang omdat anders nog meer mensen de dorpen verlaten. "Dat werkt leegstand, verpaupering en criminaliteit in de hand."

Spookdorpen

Volgens Klinkers moet Nederland kost wat kost zien te voorkomen dat er lege spookdorpen ontstaan, zoals in Frankrijk en Spanje. "In bijna de helft van de Nederlandse gemeenten is de daling van het aantal inwoners al begonnen. Vanaf 2034 gaat de bevolking in het hele land dalen."

Bijstellen

DcBB verwacht dat geen enkele regio eraan ontkomt de bouwplannen die er liggen drastisch naar beneden toe bij te stellen. "Er is een politieke omslag voor nodig: van een politiek van groei naar een politiek van krimp. Dat is een omslag van denken in kwantiteit naar denken in kwaliteit."