NAIROBI - Het geweld in Kenia heeft ook het bedrijfsleven zwaar getroffen. Zo zijn bijvoorbeeld veertien medewerkers van Unilever Tea Kenya Ltd. recent om het leven gekomen. In het algemeen heeft het bedrijfsleven te maken met een omzetverlies van 40 procent en stijgt de inflatie in Kenia aanzienlijk.

Dat zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) die vrijdag een gesprek heeft gevoerd met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in Nairobi.

Geweld

Sinds er na de presidentsverkiezingen eind december gewelddaden losbarstten, hebben alle bedrijven te maken met werknemers die zijn gevlucht, vertelde de minister.

Een Keniaans-Nederlands visbedrijf vertelde de minister dat de vangst niet meer veilig vervoerd kon worden, dat trucks verbrand waren en dat de politie deze levensmiddelen niet durft te beschermen.

Ook de toeristensector heeft het zwaar te verduren, conferenties worden afgeblazen en er zijn tot november nauwelijks boekingen, vertelde de minister.

Annan

Volgens de minister kan het bedrijfsleven het onderhandelingsproces van voormalig VN-topman Kofi Annan belangrijke steun geven. Bedrijven ervaren aan den lijve dat er geen sprake is van "business as usual", zoals president Kibaki aanvankelijk claimde.

Position Paper

Afgelopen week hebben driehonderd bedrijven een "position paper" geschreven ter ondersteuning van de bemiddeling. Daarin staan ook concrete voorstellen om de zaken weer op gang te helpen, zoals het beschermen van konvooien met producten, zei Koenders.

Zelfcensuur

Keniase journalisten die de minister sprak, vertelden hem dat ze via e-mails en sms bedreigd werden wegens de stukken die ze schreven. Volgens de minister is er nu sprake van zelfcensuur.

Kenia

Maar Kenia heeft een vrij sterk, groot en gemengd maatschappelijk middenveld, dat zelf initiatieven neemt en praktische ideeën aandraagt. Die kunnen helpen de situatie te veranderen, vertelde de minister. Hij vindt dat hoopvol en heeft de ambassade dergelijke activiteiten te ondersteunen.