AMSTERDAM - Het noodlijdende kabelbedrijf UPC is goed voor zijn topmensen. Zo mag directeur John Riordan het vliegtuig van UPC gebruiken voor privé-doeleinden. Hij deed dat vorig jaar voor circa .000 euro. Verder kreeg Riordan van het bedrijf nog eens ruim .000 euro 'huisvergoeding'.

De UPC-topman ontving de vergoedingen in 2002 naast zijn basissalaris van 625.781 euro, een bonus van 125.000 euro en 6400 euro voor onder meer zijn ziektekostenverzekeringen.

Financieel directeur Charles Bracken ontving vorig jaar een salaris van 465.000 euro. Bovendien kreeg Bracken een bonus van .750 euro voor waardeloos geworden opties. De financieel directeur had bij het afsluiten van zijn contract bedongen dat hij miljoen euro zou krijgen als zijn opties niets waard bleken te zijn. Bracken had hiermee een vooruitziende blik want de koers van UPC is in drie jaar tijd compleet gekelderd, van 83 euro in de hoogtijdagen tot ongeveer een dubbeltje momenteel.

Opvallende uitkeringen voor de topmensen zijn verder een compensatie van 432.392 euro voor Nimrod Kovacs, verantwoordelijk voor Centraal-Europa. Hij kreeg dat onder meer voor plaatsing in het buitenland en het moeten verlaten van zijn oude huis. Ook Gene Musselman, de operationeel directeur, kreeg ruim 2 ton voor plaatsing in het buitenland, een auto en scholing.

UPC werkt momenteel aan een schuldensaneringsprogramma. Het kabelbedrijf wil de schulden verkleinen door obligaties om te ruilen voor aandelen.