DEN HAAG - Het ministerie van Defensie kan voortaan jaarlijks geld besparen door een eenvoudiger en snellere manier van betalen van Amerikaans materieel.

Het betalingsverkeer zal via commerciële toepassingen gaan lopen. Het betalingssysteem is nu omslachtig zodat Nederland veel rente moet betalen.

Vertegenwoordigers van de ministeries van Defensie en van Financiën tekenden vrijdagavond in Washington een overeenkomst hierover met het Pentagon en de Wells Fargo bank.

Pilot

Nederland is het eerste land dat zo'n Commercial Banking Arrangement (CBA) tekent. Vooralsnog gaat het om een pilot om ervaringen op te doen.

Kern ervan is dat Nederland geen groot bedrag meer hoeft te parkeren van waaruit het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt betaald. Via het nieuwe systeem gaan de betalingen direct en sneller, waardoor Nederland minder rente hoeft te betalen.

Oplopen

"Dat rentevoordeel kan flink oplopen als je bedenkt dat er op jaarbasis zo'n 200 miljoen aan transacties via deze rekening gaat lopen.

Financieel gezien kraakt de wagen bij Defensie, daarom kunnen we dit soort besparingen goed gebruiken", zei Hanneke Schuiling, hoofddirecteur Financiën en control van Defensie, vrijdag.