HILVERSUM - Nederlanders zijn vorig jaar massaal gaan sparen. Vooral deposito's, waarop zij hun geld voor langere tijd wegzetten, zijn in trek. Stond in 2006 nog 22 miljard euro op zulke spaaarrekeningen, in 2007 was dat tot bijna 61 miljard toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die RTL Nieuws vrijdag bekendmaakte. Een medewerker van het CBS zei in de uitzending dat de toegenomen geneigdheid tot sparen te maken heeft met de minder goede economische tijden.

Midden vorig jaar kwamen Amerikaanse banken in problemen, doordat zij hypotheken hadden verstrekt aan mensen die zich die leningen niet goed konden veroorloven. De bankcrisis heeft ook Europese banken, zoals het Zwitserse UBS, miljarden gekost.

Rente

De banken geven gemiddeld 4,2 procent rente op een deposito. Dat is aanzienlijk meer dan de rente op een gewone spaarrekening. Die bedraagt gemiddeld 2,8 procent.

Overigens liggen de rentes op deposito's nog aanzienlijk lager dan in het begin van de jaren negentig. Toen kon een spaarder zijn geld voor tien jaar vastleggen tegen een rente van 8 procent of meer.