De effectenbeurs in Amsterdam is maandag de laatste volledige handelsweek van dit jaar positief begonnen. "Het is allemaal wat vriendelijker zo aan het einde van het jaar", zo typeerde een handelaar de stemming op het Damrak.

Bekijk video

Direct na opening noteerde de toonaangevende AEX-index al 0,6 procent hoger. Aan het einde van de ochtend was de stijgende lijn van de index met de 25 belangrijkste fondsen verder uitgebouwd naar een plus van 4,73 punten op 480,30. Dat is een stijging van bijna 1 procent.

Bovenaan prijkten vooral technologie- en telecomfondsen. Als winnaar kwam Getronics uit de bus met een winst van bijna 5 procent op 4,01 euro. KPNQwest, ASM Lithography, Philips en KPN noteerden iets kleinere winsten van 2,1 tot 2,8 procent. Kabelaar UPC was evenwel de grootste verliezer met een min van 1,75 procent op 0,56 euro.

Ook de MidKap zat in de plus. De AMX-index van 25 middelgrote fondsen steeg met 1,51 punten, ofwel 0,3 procent, naar 452,40. Ook hier vormden technologiefondsen de kopgroep. Softwarebedrijf Unit 4 Agresso, dat maandag bekendmaakte een strategische overeenkomst te hebben gesloten met Priority Data, steeg met 4,2 procent naar 9,69 euro.

Een overname door PinkRoccade bekoorde beleggers minder. Op het nieuws dat de automatiseerder de Britse branchegenoot Computeraid Services heeft ingelijfd, daalde het aandeel met 3,3 procent naar ,36 euro.