PARIJS - In de fraudezaak rond de Franse bank Société Générale is de 31-jarige handelaar Jérôme Kerviel opnieuw opgepakt. De rechtbank in Parijs heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Ook zit een tweede handelaar, Moussa Bakir, vast voor verhoor.

Kerviel zou volgens Société Générale verantwoordelijk zijn voor een verlies van bijna 5 miljard euro. De Fransman gaf zichzelf twee weken geleden aan bij de politie. Tijdens ondervragingen gaf hij toe zijn handelsactiviteiten verborgen te hebben gehouden voor zijn superieuren, zo vertelde een Franse aanklager.

Beschuldiging

Kerviel werd na twee dagen verhoor op vrije voeten gesteld. De onderzoeksrechters lieten de zwaarste beschuldiging tegen Kerviel, poging tot fraude, vallen. De vrijlating vond plaats tegen de zin van de aanklager. Het parket kondigde aan in beroep te gaan tegen het besluit.

In hoger beroep is vrijdag besloten Kerviel opnieuw op te pakken. Kerviel is vrijdagmiddag overgebracht naar de gevangenis La Sante, dichtbij het centrum van Parijs.

Beurshandelaar

In de fraudezaak zit sinds donderdag bovendien een tweede beurshandelaar vast voor verhoor, meldden justitiële bronnen in Parijs vrijdag. Het zou gaan om een medewerker van een effectenkantoor.

De handelaar Bakir zou transacties hebben uitgevoerd namens Kerviel. Hij zou werken bij een effectenmakelaar die op dat moment in handen was van Société Générale. De politie heeft huiszoeking gedaan bij het bedrijf.