ROTTERDAM - Philips is de meest favoriete werkgever in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat Intelligence Group in 2007 heeft uitgevoerd.

Het bureau peilt het hele jaar door de werkgeversvoorkeur van Nederlanders. In 2006 en 2005 stond Philips ook al bovenaan de ranglijst.

Na het elektronicaconcern Philips volgen Rabobank en de politie. De derde plaats van de politie is opmerkelijk gezien het loonconflict dat politiebonden uitvechten met minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. "De komende maanden zal het effect van het conflict wel doorwerken in de werkgeversvoorkeur", verwacht een woordvoerder van Intelligence Group.

Halvering

De bank ABN Amro staat op de zesde plaats, waarmee het concern een plekje terugvalt ten opzichte van 2006. Vorig jaar woedde rond de bank een overnamestrijd. "De schade lijkt mee te vallen. Wel is het aantal respondenten dat spontaan aangeeft voor ABN Amro te willen werken gehalveerd", aldus de zegsman.

De Belastingdienst (8), onderzoeksinstituut TNO (9) en de Nederlandse Spoorwegen (10) staan ook in de toptien. Telecomconcern KPN, het Rijk en Defensie vallen eruit. Oliemaatschappij Shell (4), luchtvaartmaatschappij KLM (5) en bankverzekeraar ING (7) completeren de toptien.

Grootte

Philips dankt zijn populariteit voor een deel aan "de grootte van de organisatie", denkt de zegsman. "Het concern heeft verschillende functies en banen op alle niveaus. Er zijn doorgroeimogelijkheden."