DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil de mededingingswet aanpassen om oneerlijke concurrentie te voorkomen als overheden commerciële activiteiten ontplooien.

Ondernemers klagen al jaren dat zij zich benadeeld voelen, omdat bijvoorbeeld gemeenten met subsidie goedkopere galerieruimten aanbieden.

Voorstel

Het kabinet buigt zich vrijdag over een voorstel van de CDA-bewindsvrouw, zodat overheden bij het aanbieden van diensten aan derden voortaan de totale kosten moeten berekenen. Zo moet er inzicht komen in de kosten en kan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ook klachten over valse concurrentie van ondernemers onderzoeken.

Verzet

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) lijkt bezwaren te hebben tegen het voorstel, omdat Europa al regels voorschrijft over staatssteun. Aanvullende regelgeving van het kabinet zou leiden tot onnodige verhoging van de regeldruk.

Een zegsman van ondernemersorganisatie MKB-Nederland zei vrijdag te vrezen dat verzet vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt ingegeven door angst dat de voorgestelde aanpak lokale overheden op extra kosten kan jagen en hun vrijheid inperkt.

Volgens de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers willen vooral gemeenten "hun handen vrijhouden" om geld te verdienen voor hun voorzieningen.

Zwembaden

De MKB-woordvoerder stelde dat bijvoorbeeld gemeentelijke zwembaden de laatste tijd bezig zijn met het inrichten van "complete fitnessruimtes met bizar lage tarieven", omdat ze alleen de kostprijs in rekening hoeven brengen. "Daardoor krijgt de commerciële fitnessschool twee straten verderop het natuurlijk erg moeilijk."