WASHINGTON - Het Amerikaanse Congres heeft donderdag een plan aanvaard om bijna 152 miljard in de economie te pompen ten einde een recessie in het verkiezingsjaar af te weren. Het plan beoogt vooral via belastingverlagingen de koopkracht en ondernemingslust van de Amerikanen te bevorderen.

Sommige groepen die geen inkomstenbelasting betalen zoals oorlogsinvaliden en gepensioneerden die afhankelijk zijn van een uitkering, ontvangen deze zomer 300 dollar.

Het plan is een compromis tussen de Republikeinen en de Democratische oppositie. In de Senaat is touwgetrokken over welke zwakkeren van het plan zouden kunnen profiteren. De ouderen en invaliden staan in het uiteindelijke plan dankzij de discussie in de senaat, maar de Democraten lieten langdurig werklozen voor dit compromis tenslotte uit de categorie begunstigden.

Bush

De Amerikaanse president Bush prees het uiteindelijke plan dat buitengewoon snel door het parlement ging.

De parlementsleden zijn volgens waarnemers niet alleen gehaast door de gevreesde recessie maar ook door de verkiezingen later dit jaar voor het presidentsschap én voor de zetels van het Huis van Afgevaardigden en eenderde van de Senaat.

Voorstellen

Niet alle parlementariërs zijn er gerust op dat deze stimulans helpt. Sommigen werken al aan voorstellen voor extra hulp aan werklozen en geld voor zwakkeren in verband met de gestegen brandstofprijzen.