EINDHOVEN - FNV Bondgenoten wil dat de politie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) taxichauffeurs en taxibedrijven ook buiten de Randstad scherper gaat controleren.

Bij misdragingen moeten vergunningen en rijderpassen sneller worden afgepakt, schrijft de vakbond in een brief aan de ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Ernst Hirsch-Ballin (Justitie).

Mishandeld

Aanleiding voor de noodoproep zijn enkele recente incidenten in Eindhoven. Taxichauffeurs zijn door collega's bedreigd, geïntimideerd en mishandeld.

Ook neemt een groep chauffeurs het niet zo nauw met de tarieven, vergunningen, verkeersregels en worden klanten voor korte onrendabele ritjes geweigerd, aldus de Eindhovense secretaris Kees Rijnders van het landelijke sectorbestuur van FNV Bondgenoten.

Incidenten

Controles van de IVW concentreren zich volgens FNV Bondgenoten in de vier grote steden. In Eindhoven is de onrust groot maar ook uit Enschede en Nijmegen zijn incidenten bekend, zei Rijnders donderdagavond.

Omdat Eindhoven binnenkort taxikeurmerken gaat uitgeven is het scherpere toezicht volgens hem snel nodig. Behalve voorwaarden biedt het keurmerk ook verschillende privileges zoals het gebruik van de busbaan en een gunstige plek op de standplaats.