DEN HAAG - Gevangenen krijgen geen uitkering meer. Nadat eerder al hun WAO-uitkering was stopgezet, vervalt nu ook het recht van gedetineerden op AOW en op een studiebeurs voor uitwonenden.

Dat staat in een voorstel van staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie waarover het kabinet zich nog moet uitspreken. RTL Nieuws bracht de brief donderdag naar buiten.

Albayrak wil het AOW-pensioen een maand na aanvang van de detentie stopzetten gedurende het verdere verblijf in de gevangenis.

De AOW-kwestie speelde in oktober 2006 weer op na berichten dat de voor de moord op drie prostituees tot levenslang veroordeelde Willem van Eijk elke maand zijn AOW van bijna 900 euro krijgt.

Verstrekking

Zijn ex-vrouw en onder meer het CDA vonden dat onaanvaardbaar. Ook Albayrak en staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) vinden deze dubbele verstrekking van middelen voor levensonderhoud onwenselijk.

Albayrak heeft op verzoek van de Tweede Kamer ook gekeken of het mogelijk is om gevangenen een eigen bijdrage te laten betalen voor kost en inwoning. Maar daar is ze om diverse redenen tegen.

Ongebruikelijk

Zo wil ze blijven vasthouden aan het principe dat de kosten van detentie voor rekening van de Staat komen. Ook internationaal gezien is het volgens de staatssecretaris zeer ongebruikelijk om van gevangenen een bijdrage te vragen.

Begin vorig jaar riep een Kamermeerderheid via een motie van de PVV het kabinet op met een regeling te komen om het vermogen van gevangenen te kunnen aanspreken ter bekostiging van hun detentie.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon, die de motie had ingediend, is teleurgesteld dat Albayrak er niets voor voelt zo'n bijdrage van gedetineerden te vragen. Hij betreurt het dat de belastingbetaler er nu voor opdraait.