FRANKFURT - De rente in de eurozone blijft onveranderd. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dat donderdag besloten, ondanks oproepen om de tarieven te verlagen.

Het belangrijkste tarief, de zogeheten herfinancieringsrente, staat nu op 4 procent. ECB-president Jean-Claude Trichet zal het besluit later op de dag toelichten.

In andere landen zijn centrale banken onlangs wel overgegaan tot renteverlagingen in verband met toenemende zorgen over afnemende economische groei.

Eerder op de dag besloot de Britse centrale bank tot een verlaging van een kwart procentpunt. In de Verenigde Staten is het belangrijkste tarief op de geldmarkt in twee weken tijd met 1,25 procentpunt verlaagd.

Inflatiedruk

Tot nu toe heeft de ECB niet willen tornen aan de rentetarieven in verband met de inflatiedruk. Vorige maand kwam de inflatie in de eurozone op een recordhoogte van 3,2 procent.

De ECB ziet het als zijn belangrijkste taak om de inflatie stabiel te houden. De bank streeft ernaar de inflatie dichtbij de 2 procent te houden.

Geen verrassing

Voor analisten is de uitkomst van het Europese rentebesluit geen verrassing. Wel zijn ze benieuwd of Trichet iets los zal laten over eventuele toekomstige rentestappen.

In het bijzonder gaat het daarbij over zijn ideeën over economische groei in de eurozone en de inflatieverwachtingen. Instellingen als het Internationaal Monetair Fonds verwachten dat de economische groei in het Westen dit jaar zal afnemen.

Dollar

Door de renteverlagingen in de Verenigde Staten is de koers van de dollar omlaag gegaan. De euro is ten opzichte van de Amerikaanse munt meer waard geworden. Dat kan de export vanuit de eurozone nadelig beïnvloeden.

De Franse minister van Handel herinnerde daar donderdag nog aan. Het Internationaal Vakverbond ITUC riep de ECB eerder deze week op het voorbeeld van de Federal Reserve te volgen en de rente te verlagen.