BRUSSEL - België gaat de superlange vrachtwagens van 25 meter lang en maximaal 60 ton zwaar toestaan op een aantal snelwegen in Vlaanderen.

De Belgische regering gaat instemmen met een verzoek daartoe van Vlaanderen, zo meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag.

De supertrucks (ook wel ecocombi's genoemd) zijn aanzienlijk langer dan 'normale' vrachtwagens die niet langer zijn dan zestien meter. In Zweden en Groot-Brittannië rijden ze al jaren.

In Vlaanderen gaan ze gedurende een half jaar waarschijnlijk rijden tussen Zeebrugge en Gent en tussen Maasmechelen en Gent. Daarna volgt een evaluatie.

Proeven

In Nederland zijn tussen 2000 en 2006 proeven gedaan met de ecocombi's, maar het kabinet vond de veiligheidsrisico's te groot en de supertrucks van 60 ton te zwaar voor sommige wegen en bruggen.

Wel mogen in Nederland op bepaalde trajecten al supertrucks van 50 ton rijden, met een lengte van 25 meter.

Enthousiast

De Nederlandse vervoersorganisaties TLN en EVO reageren enthousiast op de Belgische plannen. Ze verwachten dat de proef succesvol zal zijn en ertoe zal leiden dat op termijn ook Nederlandse ecocombi's in België worden toegelaten.

Ze roepen minister Camiel Eurlings van Verkeer op in Nederland ook het maximumgewicht te verhogen naar 60 ton. Volgens TLN en EVO zijn de gevaren voor bruggen of wegen uit contra-expertises niet gebleken.