AMSTERDAM - Het Britse drankenconcern Diageo gaat het wodkamerk Ketel One, gestookt door de Schiedamse familie Nolet, exclusief op de markt brengen.

Het betaalt daarvoor 900 miljoen dollar (615 miljoen euro) aan de familie Nolet, die echter wel eigenaar blijft van de merknaam Ketel One en de distilleerderij in Schiedam.

Verkooprechten

Diageo en de familie Nolet brengen de verkooprechten onder in een gezamenlijke onderneming waarin beide partijen een belang van 50 procent hebben.

Het Britse concern is 's werelds grootste distillateur van alcoholische dranken en produceert onder meer de wodka van het bekende merk Smirnoff.

Populair

Ketel One is een van de duurdere wodkamerken, en behoort tot de populairste importwodka's in de Verenigde Staten. Diageo had zijn zinnen gezet op Ketel One's grote concurrent Absolut, dat momenteel geveild wordt door de Zweedse staat. Het concern heeft zich evenwel uit die biedingsstrijd teruggetrokken.

Familiebedrijf

Het familiebedrijf Nolet bestaat sinds 1691 en maakt behalve Ketel One-wodka ook jenever onder het merk Ketel 1. In een toelichting benadrukt de onderneming dat zij zelfstandig blijft.

De overeenkomst met Diageo betreft alleen de distributie van Ketel One. Het concern krijgt geen zeggenschap over Nolet.

Groei

Nolet en Diageo verwachten dat de samenwerking leidt tot sterkere groei van het merk Ketel One in de VS. Nu verkoopt Nolet jaarlijks 1,9 miljoen kratten Ketel One, waarvan het merendeel bestemd is voor de Amerikaanse markt.

Maar ook buiten de VS willen de bedrijven het merk sterker op de kaart zetten.

Verkoop

De familie Nolet heeft overigens het recht bedongen om zijn belang in het gezamenlijke bedrijf over vier of vijf jaar aan Diageo te verkopen voor 900 miljoen dollar plus rente.

Als Diageo daar niet op ingaat, krijgt de familie 100 miljoen dollar en mag zij een andere koper zoeken.