UTRECHT - De vakbonden gaan actie voeren in de kleinmetaal. Zij vinden het nieuwe bod waar de werkgevers mee kwamen vlak voor afloop van het ultimatum dat zij hadden gesteld, onvoldoende.

De acties variëren van poortacties en actievergaderingen tot een estafettestaking die 25 februari begint.

Voor 22 februari staat een staking in de regio Rotterdam op het programma, aldus FNV Bondgenoten.

Ultimatum

Afgelopen maandag stelden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond de werkgevers een ultimatum tot woensdag middernacht.

Woensdagavond verhoogden de werkgevers hun bod, maar de bonden vinden het nog steeds volstrekt onvoldoende.

Bod

De werkgevers bieden in een jaar tijd in totaal 3,5 procent meer loon, 300 euro eenmalig en 3 procent extra voor jeugdigen.

Volgens FNV Bondgenoten is het onvoldoende om de koopkracht op peil te houden. Vakbondsbestuurder Jan Berghuis wijst erop dat pas in april de lonen met 3 procent omhoog gaan.

Verwijt

De bonden verwijten de werkgevers vooral dat zij niet willen investeren in hun mensen. "Zij begrijpen absoluut niet wat ze moeten doen om hun mensen vast te houden", aldus Berghuis.

Zijn CNV-collega Marco Hietkamp voegt eraan toe dat de werkgevers nog steeds niet investeren in goede vakkrachten. "Ook willen zij de extra vrije dagen voor ouderen afschaffen."

Gesprek

De werkgevers hebben de bonden uitgenodigd voor een gesprek op 14 februari, aldus Hietkamp. "Wij zullen ons beraden op de uitnodiging." Maar veel vertrouwen heeft hij er niet in. "Zolang er geen cao-resultaat is, voeren wij actie".

In de kleinmetaal werken 400.000 mensen.