DEN HAAG - De Tweede Kamer is verdeeld over de aanpak van zwart werk. De PvdA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie willen in een experiment particulieren die hulp in en rond het huis inhuren, een belastingkorting geven zodat de tuinman of huishoudelijke hulp legaal aan de slag kan.

Maar regeringspartij CDA en de SP in de oppositie voelen er niets voor. De grootste regeringspartij en de grootste oppositiepartij kregen hierop woensdag tijdens een Kamerdebat van de andere fracties het verwijt dat ze niks doen tegen zwart werk.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent accepteren CDA en SP dat circa 300.000 mensen nu gedwongen werken in het zwarte circuit en kwetsbaar zijn voor uitbuiting.

Elite

SP'er Paul Ulenbelt verweet GroenLinks weer dat deze partij opkomt voor de Grachtengordelelite door de belastingbetaler te vragen mee te betalen aan de hofhouding van de rijken.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vroeg zich op zijn beurt af hoe het kon dat de VVD, die altijd zo heftig protesteert tegen gesubsidieerde arbeid, nu opeens wel voor loonkostensubsidies is.

Voorstellen

De staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) en Jan Kees de Jager (Financiën) wezen er ook op dat de voorstellen van de RWI door het voorgaande kabinet niet voor niets van de hand zijn gewezen.

Het zou weinig mensen helpen, veel administratieve rompslomp met zich meebrengen, lastig te controleren zijn op fraude en bovendien groepen werkenden oneerlijk behandelen.

Witte werkster

Zo zou het volgens De Jager pas aantrekkelijk worden een 'witte werkster' in te huren voor inkomens in het allerhoogste belastingtarief.

Ook zou het oneerlijk zijn iemand die strijkt aan huis een belastingkorting van 6000 euro per jaar te geven, en iemand die hetzelfde werk in een stomerij doet niet. Verder zou het lastig te controleren zijn of iemand het met zijn buurvrouw of kennis op een akkoordje gooit om fictieve werkzaamheden te kunnen opgeven.

Proef

Aboutaleb heeft eind vorig jaar zelf een proef aangekondigd om in een aantal sectoren mensen die tot 20 procent van het minimumloon verdienen en niet of nauwelijks belasting betalen, vrij te stellen van premies voor onder meer WW en WAO/WIA.

Op die manier houden ze netto over wat ze bruto verdienen, maar zijn ze niet verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Maar dit banenexperiment van de PvdA-bewindsman krijgt veel kritiek. Zo vragen coalitiegenoten CDA, PvdA en ChristenUnie hoe Aboutaleb gaat controleren of bazen niet banen gaan opknippen om goedkoper uit te zijn.

Volgens de SP en GroenLinks wordt er een onverzekerde onderklasse met pulpbanen gecreëerd.