DEN HAAG - Het kabinet is niet van plan de plannen voor een kilometerheffing vanaf 2011 door te drukken. "Zorgvuldigheid gaat voor haastige spoed", bezwoer verkeersminister Camiel Eurlings woensdag in de Tweede Kamer.

Volgens Eurlings heeft hij oog voor de technische complexiteit van de plannen. Hij beloofde een realistische planning, "geen kamikazeplanning", waarbij de risico's in kaart worden gebracht en wat die betekenen voor een eventuele uitloop.

Verdonk

Het onafhankelijke Tweede Kamerlid Rita Verdonk doet woensdag niet mee aan het eerste parlementaire debat over het kabinetsplan voor kilometerheffing.

De bestrijding van files is een van de speerpunten van TON, de beweging die Verdonk in oktober lanceerde. Het Kamerlid werkt aan een eigen plan om files tegen te gaan. Details zijn nog niet bekend.

Verdonk ontbrak in december ook al tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waarbij bestrijding van files een van de belangrijkste onderwerpen was.

"Ze is druk bezig met het opbouwen van haar organisatie en dat kost veel tijd", gaf een woordvoerster van Verdonk woensdagmiddag een verklaring voor de afwezigheid van de parlementariër. "Ze is in ieder geval blij dat ze gemist wordt in de Tweede Kamer."