ROTTERDAM - In de bouw wordt op grote schaal zwart gewerkt. Uit extra controles van de Belastingdienst op duizend nieuwbouwlocaties en andere bouwplaatsen werd in 20 procent van de gevallen een misstand geconstateerd.

Dat blijkt uit een interview met staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) dat oud-staatssecretaris Steven van Eijck had voor het AD-katern Geld & Recht.

Het gesprek staat zaterdag volledig in de krant, zo liet het dagblad woensdag weten. Van Eijck, ook oud-Financiën, is columnist en interviewer voor het AD.

Controles

Volgens De Jager wil de belastingdienst het toenemend aantal zwarte klussers in de bouw afremmen. Daarom is men begonnen met extra controles op nieuwbouwlocaties en andere bouwplaatsen.

De actie maakt onderdeel uit van een groot onderzoek waarin de Belastingdienst de gehele vastgoedsector onderzoekt. Daarbij rekent de dienst ook makelaars, vastgoedhandelaren, exploitanten van vastgoed en zogenoemde beunhazen.

Afwerking

Steeds meer zijn malafide bedrijfjes op bouwplaatsen actief die soms hele woningen in elkaar zetten, staat in het verhaal. In andere gevallen gaat het om de afwerking van keukens, badkamers of extra dakkapellen.

Volgens De Jager blijkt dat een aantal mensen het op de bouwplaatsen niet zo nauw neemt.

"Het zijn bedrijfjes die na een klus weer snel verdwijnen en dan ergens anders weer opduiken. Mensen krijgen geen rekeningen en kunnen dus ook geen aanspraak op garantie doen als er iets niet goed is uitgevoerd of opgeleverd."