DRIEBERGEN - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) waarschuwt de transportsector voor tankpasfraude. De afgelopen twee weken alleen al werd voor zeker een half miljoen euro illegaal aan brandstof getankt met tankpassen van de verschillende transporteurs. Dat heeft het KLPD bekendgemaakt.

"In twee weken tijd hebben we tientallen aangiftes gekregen van transporteurs", zei een woordvoerder woensdag. Volgens hem breken de daders vrachtwagens open en kopiëren ze de tankpassen om vervolgens bij onbemande, cameravrije tankstations brandstof te gaan halen.

"De bijbehorende pincodes liggen vaak in de buurt van die pas, waardoor het heel makkelijk wordt om de pas te skimmen."

Simpel

Soms lopen de getankte hoeveelheden op tot zo'n 900 liter per tankbeurt. Dat is voor ruim 1000 euro aan brandstof. Volgens het KLPD is deze fraude op een simpele manier te voorkomen. "Hou pas en pincode gescheiden."

Verladersorganisatie EVO en de ondernemersorganisatie voor het goederenvervoer over de weg TLN willen dat er een systeem komt waarbij er na afname van een bepaald volume brandstof in een korte periode een alarm afgaat.

Misbruik

"Als er bijvoorbeeld voor 20.000 euro op één pas in één weekend getankt wordt, moet er wel sprake zijn van misbruik en moet de pas in overleg met de ondernemer direct geblokkeerd worden", zeggen de organisaties in een reactie op de fraude.

Ook zij adviseren chauffeurs hun tankpas niet in de vrachtauto te bewaren en de pinpas bij inbraak onmiddellijk te laten blokkeren.