DEN HAAG - In de Tweede Kamer is veel kritiek op het plan van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) om zwart werk verder aan te pakken en mensen met kleine baantjes, bijvoorbeeld huishoudelijke hulpen, vrij stellen van premies voor bijvoorbeeld WW en WAO/WIA.

Het CDA ziet het nut er niet van in, volgens de SP wordt er een "onderklasse gecreëerd" en GroenLinks spreekt van "pulpbanen".

Belasting

De Kamer heeft woensdag een debat met Aboutaleb. De PvdA-bewindsman zei eind vorig jaar in een aantal sectoren, zoals de thuiszorg, een experiment te willen beginnen. Mensen die daar tot 20 procent van het minimumloon verdienen en niet of nauwelijks belasting betalen, hoeven geen sociale premies te betalen.

Op die manier houden ze netto over wat ze bruto verdienen, maar zijn ze niet verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Particulieren

Kamerlid Eddy van Hijum van regeringspartij CDA zei dinsdag "niet over te lopen van enthousiasme" van Aboutalebs plannen. Van Hijum vraagt zich af wat het toevoegt aan de bestaande regeling, waarbij particulieren voor maximaal drie dagen in de week belasting- en premievrij hulp in en rondom het huis, ook de tuinman en kinderoppas, kunnen inhuren.

De CDA'er vraagt zich ook af of niet het risico bestaat dat werkgevers bestaande, volwaardige banen gaan opknippen. Dat is precies de vrees van de SP.

Volgens Kamerlid Paul Ulenbelt van de grootste oppositiepartij dreigt Aboutaleb met zijn experiment de deur open te zetten voor sectoren, zoals de schoonmaak, de land- en tuinbouw en supermarkten, om een onderklasse te creëren die onverzekerd aan het werk kan worden gezet.

Superhulpen

GroenLinks komt met een alternatief plan voor 50.000 betaalbare "superhulpen" dat is gebaseerd op een advies van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), waarin werkgevers, vakbonden en gemeenten zitten.

Met een belastingsubsidie van de overheid zouden particulieren met een drukke baan buitenshuis voor ongeveer 10 euro per uur hulp in en rond het huis moeten kunnen inhuren. Werklozen zouden zo meer kans op werk maken.

Het CDA en de SP zien niks in voorstellen om particulieren een belastingkorting te geven voor het inhuren van een tuinman of huishoudelijke hulp. "We gaan niet de hofhouding van de elite subsidiëren", aldus Ulenbelt. En volgens Van Hijum blijkt uit ervaringen met een dergelijke regeling in België dat het te veel geld kost.