DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) hekelt de manier waarop Frankrijk omgaat met de Europese begrotingsregels. In zijn wekelijkse gesprek op tv-zender RTLZ zei Bos dinsdag dat de Fransen "lak hebben aan de Europese regels".

De Franse overheidsuitgaven en staatsschuld behoren tot de hoogste in de Europese Unie. Het wegwerken van de grote schuld en het begrotingstekort in Frankrijk vertraagde vorig jaar. De EU-lidstaten hebben samen afspraken gemaakt over het wegwerken van begrotingstekorten.

Aanspreken

Bos vindt dat de opstelling van Frankrijk echt niet kan. Hij zal zijn Franse ambtsgenoot daar volgende week op aanspreken tijdens een vergadering van de Europese ministers van Financiën.

Dan ook wil Bos zijn collega's nogmaals op het hart drukken zich niet uit te spreken over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Vooral zijn Franse collega moet zijn mond houden, aldus Bos. De ECB is onafhankelijk en bepaalt het Europese monetaire beleid. Bos vindt dat politici "niet de indruk" moeten wekken dat ze daarop invloed willen uitoefenen.