Vakbond Abvakabo FNV is geschokt over de 2000 extra ontslagen bij telecomconcern KPN.

Abvakabo-bestuurder Daniëlle Wiek zei dinsdag in een reactie dat het bericht "als een donderslag bij heldere hemel" is aangekomen. Zij wees erop dat het bedrijf juist goede winstcijfers bekend heeft gemaakt.

Onderbouwing

"Wij hebben totaal nog geen onderbouwing gezien, waarom dit nodig is voor KPN om in de toekomst te kunnen overleven", aldus Wiek.

Het schrappen van 2000 vaste arbeidsplaatsen komt volgens de FNV-bond bovenop een eerder ingezette reorganisatie, waarbij tussen 2005 en 2010 al 8000 banen moeten verdwijnen. Momenteel werken volgens de vakbondsbestuurster 18.000 mensen voor KPN, waarvan 14.000 personen met een vast contract.

Reductie

CNV Publieke Zaak reageert ook onaangenaam verrast. Maar CNV-bestuurster Anselma Zwaagstra zegt "genuanceerder" over de reorganisatie te denken dan haar Abvakabo-collega. Volgens haar past de aankondiging van de extra reductie in de lijn, zoals die in 2005 is ingezet.

Sindsdien zijn volgens Zwaagstra jaarlijks ongeveer 1700 volledige banen bij bij KPN verdwenen. De reductie wordt volgens haar voor een groot deel bereikt door het afstoten en uitbesteden van taken.

"De afgelopen jaren vond 60 tot 70 procent van de reorganisatie plaats door outsourcing. Dat is vervelend, want de mensen werken niet meer voor KPN, maar ze hebben nog wel werk. Zo zijn de KPN-monteurs gaan werken voor monteursbedrijven."

Afgewezen

Volgende week staat al een overleg gepland tussen de vakbonden en KPN over een nieuwe cao, omdat een eerder bereikt akkoord hierover is afgewezen door de leden. De bedoeling is dat volgende week ook wordt gesproken