APPINGEDAM - Het bedrijf Control Seal in Appingedam heeft zijn personeel gevraagd 3 procent van het nettoloon in te leveren. De onderneming is niet in staat alle rekeningen te betalen.

Dat zei een woordvoerder dinsdag. Control Seal is producent van kleppen en afsluiters voor de gas-, olie- en chemische industrie.

Control Seal is vorig jaar gereorganiseerd wat de nodige moeilijkheden met zich meebracht. Volgens de zegsman zijn er inmiddels genoeg orders om aan het eind van het jaar weer winst te maken, maar heeft het bedrijf tot die tijd extra geld nodig om bijvoorbeeld materialen in te kopen.

Gloeiende plaat

Volgens vakbondsbestuurder Ineke Meijer zet een deel van het salaris van het personeel geen zoden aan de dijk. "In een bedrijf waar vijftig mensen werken, komt 3 procent van het nettoloon neer op in totaal 4000 euro per maand. Dat is 50.000 euro per jaar; een druppel op een gloeiende plaat. Control Seal belooft het geld aan het einde van het jaar terug te betalen. Maar stel dat het bedrijf failliet gaat, dan is het onwaarschijnlijk dat de werknemers hun geld terugkrijgen."

Het personeel heeft aangegeven niets te voelen voor het verzoek. Volgens de woordvoerder zou het plan alleen doorgaan als de meerderheid ermee in zou stemmen. Wat er nu gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.