HILVERSUM- Vier banken en de Nationale Hypotheek Garantie hebben klachten ingediend tegen de Rotterdamse notaris M. van A. bij de tuchtrechter van de beroepsorganisatie van notarissen.

Hij zou oogluikend hebben toegestaan dat oplichters te dure huizen verkochten aan nietsvermoedende kopers.

Ook drie gedupeerden hebben zich bij de tuchtrechter gemeld, evenals de beroepsorganisatie KNB, zo meldde het tv-programma NOVA maandagavond.

Vorig jaar november maakte de gemeente Rotterdam melding van een omvangrijke vastgoed- en hypotheekfraude in de stad. Er zouden enkele honderden gedupeerden zijn, die zich te dure huizen hadden laten aansmeren.

Taxatierapporten

De fraude begint met oplichters die slachtoffers benaderen en hen een of meer huizen verkopen. De prijzen die de slachtoffers daarvoor betalen, liggen te hoog omdat vervalste taxatierapporten een te hoge waarde bevatten.

De fraudeurs zeggen de huizen vervolgens te verhuren, maar na een tijd komen er geen huuropbrengsten meer binnen. De slachtoffers blijven achter met te duur betaalde huizen. Zij moeten de woning verkopen tegen een veel lagere prijs dan zij hadden betaald. Bij de verkoop van de huizen zijn vaak dezelfde notarissen betrokken.

De klagers vinden dat Van A. de kopers erop had moeten wijzen dat de huizen vlak voor de verkoop aan hen, voor een veel lagere prijs waren aangekocht. De advocaat van Van A. noemt de klachten tegen zijn cliënt onzin. "Hij heeft alle betrokkenen gewezen op de prijsverschillen."