NEW YORK - De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC is een onderzoek begonnen naar aandelentransacties door een bestuurslid van de door megafraude getroffen Franse bank Société Générale.

Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maandag op zijn website.

Het gaat om bestuurslid Robert Day, die ook manager is van het Amerikaanse investeringsfonds Trust Company of the West. Volgens de krant verkochten hij en twee aan hem gelieerde stichtingen voor ongeveer 140 miljoen dollar aandelen Société Générale ongeveer twee weken voordat het bestuur van de bank werd ingelicht over de miljardenverliezen.

Toegestaan

Een woordvoerder van Day stelt dat de transacties plaatsvonden in een periode waarin dat volgens het reglement van Société Générale was toegestaan. Alle benodigde informatie werd daarbij bekendgemaakt en er is geen sprake van handel met voorkennis, aldus de zegsman. Day heeft toegezegd zijn medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek.

Société Générale liet in een verklaring weten dat de transacties door Day niet plaatsvonden met kennis van de miljardenverliezen. Volgens de bank werd het bestuur op 20 januari voor het eerst ingelicht over de verliezen.

Verplicht

Société Générale heeft een notering aan de effectenbeurs in New York en is daarom verplicht aan de Amerikaanse financiële regels te voldoen. Ook hebben de Amerikaanse autoriteiten daarom het recht onderzoek te doen naar fraudezaken.

De op een grootste bank van Frankrijk meldde vorige maand verliezen van 4,9 miljard euro door risicovolle transacties op de financiële markten. Die zouden geheel zijn veroorzaakt door één handelaar.

Om dit in de toekomst te voorkomen, moeten banken meer werk maken van het beperken van de risico's, aldus de Franse minister van Economische Zaken Christine Lagarde. Zij diende maandag bij premier François Fillion haar rapport in over de problemen bij Société Générale.

Volgens haar hebben de interne controlemechanismen bij Société Générale niet gewerkt. En als ze wel werkten, werd daar niet altijd gevolg aangegeven, aldus Lagarde. Volgens Lagarde heeft de bank overigens wel juist gehandeld toen de fraude aan het licht kwam en waren de flinke koersvallen op de Europese en Amerikaanse beurzen in deze periode niet het gevolg van de activiteiten van Société Générale.

Controles

Lagarde kondigde strengere controles aan om de kans dat er iets misgaat te verkleinen. Ook stelde ze voor de boetes voor het overtreden van de regels aanzienlijk te verhogen.

De Franse minister liet weten binnenkort over het onderwerp te gaan praten met de commissies die toezicht houden op grote Franse banken. Ook zal zij met de Europese toezichthouders in gesprek gaan om lessen te trekken uit de crisis bij Société Générale.