DEN HAAG - De aanbestedingsprocedure voor de verspreiding van ov-chipkaarten deugt niet. Dat vindt het SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer. De parlementariër wil dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) dinsdagmiddag in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer opheldering geeft.

Volgende week woensdag dient voor de rechtbank in Arnhem een kort geding van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) tegen Districhip, de organisatie die verantwoordelijk is voor de distributie van de chipkaart in het openbaar vervoer.

Verkooppunten

Districhip wil verspreid door het hele land 2000 verkooppunten, bovenop de bestaande automaten die bijvoorbeeld al zijn geplaatst in de proefregio's Rotterdam en Amsterdam. De aanbestedingsprocedure zit volgens het MKB zo in elkaar dat alleen grote winkelketens een kans maken op een contract.

Eisen

Wie wil meedingen naar de distributie van de chipkaart, moet voldoen aan een aantal eisen. Bieders moeten een bepaald aantal verkooppunten kunnen garanderen. Verder stelt Districhip eisen wat betreft de omzet van de biedende partijen.

Het MKB vindt de lopende aanbestedingsprocedure "discriminerend" voor zijn leden en eist intrekking van de procedure. De koepelorganisatie heeft haast met de zaak, want de gunning staat gepland voor maart. De distributie van de ov-chipkaarten moet in augustus beginnen.

Aanval

De SP wacht de uitspraak van de rechter in de procedure niet af en koos maandag alvast de aanval op Huizinga. "Continu komen onnodige fouten aan de oppervlakte over de ov-chipkaart", aldus Roemer. "Er lijkt geen einde aan te komen."