UTRECHT - In de kleinmetaal dreigen acties. De vakbonden hebben maandag de werkgevers in die sector tot 6 februari 24.00 uur de tijd gegeven om in te gaan op de eisen voor een nieuwe cao.

Doen zij dat niet, dan volgen er acties. Die beginnen met actievergaderingen en stiptheidsacties en zullen uitmonden in stakingen.

Onderhandelingen

De cao-onderhandelingen liepen half januari vast. FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond vragen 3,5 procent meer loon per 1 februari en een eenmalige uitkering in juni 2008.

De werkgevers bieden 2,5 procent per 1 juli, een eenmalige uitkering in december en 0,5 procent op 1 januari 2009. Ook willen de bonden afspraken over scholing.

Investeren

De vakbonden verwijten de werkgevers niet te willen investeren in personeel. "De sector zit te schreeuwen om nieuwe mensen, maar die mogen van de werkgevers niets kosten", aldus Jan Berghuis van FNV Bondgenoten.

Marco Hietkamp van de CNV-bond vindt dat de werkgevers de cao uithollen.

Acties

Na het verstrijken van het ultimatum organsiseren de bonden in bedrijven in de sector acties, variërend van poortacties tot stiptheidsacties. Op 22 februari volgt een stakingsdag in de regio Rotterdam. Op 25 februari begint een estafettestaking.

In de kleinmetaal werken 400.000 mensen in onder meer de metaalbewerking, installatie- en motorvoertuigenbranche.