AMSTERDAM - De luchthaven Schiphol en de reisorganisatie ANVR spannen gezamenlijk een kort geding aan tegen de Staat om de invoering van de vliegbelasting te voorkomen. Dat maakte Schiphol Group maandag bekend.

Het kort geding dient op 5 maart voor de rechtbank in Den Haag. Die behandelt op die dag ook het kort geding dat de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen Barin eerder tegen de Staat heeft aangespannen om de ticketbelasting.

Concurrentiepositie

De Nederlandse luchtvaart- en reissector vreest dat zijn concurrentiepositie lijdt onder de vliegbelasting. Die geldt vanaf 1 juli voor alle vliegreizen.

Reizigers die binnen Europa blijven of minder dan 2500 kilometer vliegen, betalen 11,25 euro extra. Voor langere vluchten geldt een belasting van 45 euro. De Tweede Kamer heeft al met het voorstel ingestemd.

Regelgeving

Schiphol en ANVR menen dat de vliegtaks in strijd is met internationale afspraken en regelgeving. Ook zou de belasting ertoe leiden dat reizigers uitwijken naar luchthavens in het buitenland, zodat het doel - vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 - niet wordt bereikt.