DEN HAAG - De Consumentenbond heeft in een op de drie kipfilets uit de supermarkt materiaal aangetroffen dat er niet in thuishoort. Waarschijnlijk zijn het watervasthoudende stoffen, die ervoor zorgen dat het stukje vlees er groter uitziet.

De Consumentenbond zei maandag dat het onbekende materiaal niet met zekerheid kan worden vastgesteld. De bond heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) opgeroepen strenger, vaker en vooral onaangekondigd te controleren en waar nodig op te treden.

Vraagtekens

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt grote vraagtekens te plaatsen bij het kiponderzoek. Volgens het CBL, de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten, zijn er aanwijzingen dat de onderzoeksresultaten niet kloppen. De leveranciers van de supermarkten zeggen dat zij geen stof aan de kipfilets toevoegen en daartoe ook niet in staat zijn.

Niet verboden

Het is niet verboden om iets aan vlees toe te voegen als het duidelijk op de verpakking staat. Dat vlees heet dan een 'bereid product'. De Consumentenbond onderzocht uitsluitend 'verse kipfilet'. Daaraan mag niets worden toegevoegd. Gebeurt dat wel, dan is dat een overtreding van de Warenwet.

Aan het toevoegen van watervasthoudende stoffen zonder dat op het etiket te vermelden, zijn voor de consument diverse nadelen verbonden. Door de toevoeging nam het gewicht van het vlees bij de onderzochte filets tot 10 procent toe.

Toevoegingen

De bond vond toevoegingen in filets van Vleeschmeesters (drie op drie monsters), Dynamic Meat, Volwaard en de reguliere kipfilet van Albert Heijn (alle twee op drie), Bio+ en Jumbo (beide een op drie). De leveranciers ontkenden tegenover de Consumentenbond met klem dat er iets aan de kip is toegevoegd.

Bij de kipfilet van AH Biologisch, Aldi, C1000, Plus en Super is geen 'vreemd' materiaal aangetroffen.

Ziekmakers

Een groot deel van de onderzochte kip blijkt besmet met ziekmakers. Afgezet tegen eerdere onderzoeken gaat het de goede kant op, stelt de bond vast. Ongeveer een derde (34 procent) van de kip is echter besmet met de bacterie campylobacter en op 7 procent zijn salmonellabacteriën aangetroffen.

Vooral de kipfilet van Aldi en Dynamic Meat (biologische kip van de natuurvoedingswinkel) doet het op dit punt slecht. Een aantal filets van Dynamic Meat was bovendien bedorven.