TOKIO/PEKING - China stuurt een team deskundigen naar Japan om een massale vergiftiging door een Chinese snack te onderzoeken. Peking reageert daarmee op de bezorgdheid in Japan over de veiligheid van geïmporteerd voedsel uit China. Dat meldden Chinese media zaterdag.

Het Japanse kabinet hield enkele dagen geleden al spoedoverleg nadat honderden Japanners ziek waren geworden van diepvriesknoedels uit China.

De Chinese fabrikant van de omstreden vleessnack, Tianyang Food Company, onderbrak de productie en begon een terugroepactie. Ook leveranciers die voedsel van Tianyang betrekken, lieten producten uit de schappen halen.

Pesticiden

China sprak aantijgingen tegen dat de knoedels pesticiden bevatten. Sommige Japanse media hadden een verband gelegd met bestrijdingsmiddelen die onlangs in Chinees vlees waren aangetroffen.

Chinese inspecteurs stelden in de productieafdeling van Tianyang geen onregelmatigheden vast, berichtte het Japanse persbureau Kyodo zaterdag.

Omzet

Uitbaters van winkels en restaurants in Chinese wijken van grote Japanse steden klagen inmiddels over een daling van de omzet. Klanten zouden wegblijven uit angst voor Chinese producten.

De voedselvergiftiging geldt als het jongste incident met Chinese import. Schandalen rond een reeks goederen uit China, van dierenvoer en tandpasta tot speelgoed, leidden in de Verenigde Staten al tot een oproep Chinese artikelen te boycotten.