BRUSSEL - Een Duits-Frans voorstel voor hervormingen in de Europese energiemarkt is slecht gevallen in Brussel.

Berlijn en Parijs zijn zeer tegen de plannen van eurocommissaris Neelie Kroes (concurrentie) en haar collega's om de grote energiebedrijven van Europa te splitsen.

Kroes

Kroes hoopt dat een splitsing van de grote gas- en elektriciteitsbedrijven leidt tot meer innovatie, meer concurrentie en lagere prijzen voor de consument.

Duitsland en Frankrijk zijn fel tegen en beschermen hun eigen energiegiganten als RWE, EON, EDF en Suez.

Scheiding

De twee landen presenteerden donderdagavond samen met nog zes kleine EU-landen een alternatief voor de plannen van Kroes. Zo willen ze geen volledige splitsing maar wel een scheiding binnen de bedrijven van de productie- en de transportonderdelen.

Die krijgen een eigen management, maar moeten wel binnen dezelfde holding blijven. Onvoldoende, stellen de voorstanders van splitsing.

Afwijzing

Ingewijden in Brussel verwachten dat Denen, Zweden, Belgen, Britten en Nederlanders het Frans-Duitse alternatief snel zullen afwijzen. Ook de Europese Commissie ziet er niets in.

"Het is in eerste reacties al bestempeld als een sigaar uit eigen doos", aldus een betrokkene.

Consumenten

Kroes rekende bij de presentatie van haar plannen vorig jaar september voor dat consumenten in Duitsland 30 procent meer betalen voor hun energie dan in Groot-Brittannië.

Kroes wil het eigendom van de energieproductie loskoppelen van het transport via gaspijpleidingen of hoogspanningsnetten. In Nederland is dat al gebeurd met de landelijke netbeheerder Tennet.

Steun

Nederland steunt net als de Nederlandse energiebedrijven de plannen van Kroes. Eind deze maand praten de ministers die verantwoordelijk zijn voor energie erover.