WASHINGTON - Het aantal banen in de Verenigde Staten is in januari met 17.000 gedaald vergeleken met een maand eerder. Het is de eerste afname van de werkgelegenheid in bijna 4,5 jaar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Het cijfer valt ernstig tegen. Analisten gingen gemiddeld juist uit van een groei van de werkgelegenheid exclusief de landbouwsector met 80.000 banen. De werkloosheid bleef nam licht af tot 4,9 procent vergeleken met 5 procent in december.

Analisten dachten dat de werkloosheid onveranderd op 5 procent zou blijven.

Verwerkende industrie

De inkoopmanagersindex (ISM) voor de Amerikaanse verwerkende industrie steeg in januari tot een stand van 50,7 punten tegen 48,4 punten in december. Dat maakte het Insitute of Supply Managers vrijdag bekend.

Het cijfer valt beter uit dan analisten hadden verwacht. Zij gingen gemiddeld uit van een daling tot 47,3 punten. De stand van de index in december was de laagste sinds april 2003. Als de ISM-index boven de 50 punten uitkomt, betekent dit dat de sector is gegroeid. Een stand onder de 50 punten geeft krimp aan.