WENEN - De OPEC houdt de productie van olie voorlopig gelijk. Dat hebben de leden van de Organisatie voor Olie- Exporterende Landen vrijdag tijdens een vergadering besloten, zo meldden verscheidene afgevaardigden.

Voorafgaand aan de bijeenkomst in Wenen, meldden verscheidene OPEC-lidstaten al dat de organisatie de productie niet zou verhogen, ondanks de nog steeds hoge prijzen voor een vat ruwe olie. De Saudische minister van Olie sprak vrijdag van een "makkelijk besluit".

Bezorgd

Verscheidene westerse landen, met name de Verenigde Staten, oefenden druk uit op de OPEC om meer olie op de markt te brengen om de gevolgen van de hoge olieprijs te dempen. Maar de OPEC vindt dat de prijs niet het gevolg is van een tekort op de markt. Eerdere productieverhogingen dit seizoen hebben ook niet geleid tot een daling van de prijs, aldus de organisatie.

De OPEC is bezorgd over de eventuele gevolgen van het afzwakken van de Amerikaanse economie voor de vraag naar olie. De organisatie stelde vorige week in haar maandelijkse rapport te verwachten dat de wereldeconomie dit jaar met 4,7 procent groeit, in plaats van de 5,3 procent die de organisatie eerder had voorspeld.

Record

Een vat ruwe olie kostte vrijdagmiddag 91,46 dollar, iets meer dan voor het besluit op de OPEC-vergadering. Vorig jaar bereikte de prijs nog een recordstand van boven de 100 dollar.