AMSTERDAM - Beleggers hebben vrijdag euforisch gereageerd op de benoeming van een oud-topman van Ikea en Home Depot tot de nieuwe leider van Ahold. Het aandeel van het door boekhoudfraude geplaagde supermarktconcern stond tegen het middaguur circa 18 procent hoger.

Beursstemming (video): Beleggers lamgeslagen door nieuwsvloed.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Unilever presteert onder verwachting in Q1.
Verder: Heineken doet megaovername, nieuwe CEO voor Ahold, en cijfers van Numico en Vedior.

Aandeelhouders zijn ook positief over de aankondiging van Ahold dat een koper is gevonden voor enkele Maleisische supermarkten. "Na een relatief lange periode van radiostilte overspoelt Ahold de markt de laatste dagen met persberichten", reageerde een analistenbureau tevreden.

Ahold

Ahold was een positieve uitschieter in de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam. De graadmeter stond aan het einde van de morgen circa 2 procent lager op omstreeks 277 punten. De sterkste daler was Unilever. Het aandeel van de fabrikant van producten als Omo en Magnum zakte bijna 7 procent na de publicatie van teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal.

Heineken

Heineken moest 2,5 procent inleveren. De bierproducent heeft een miljardenbod uitgebracht op de Oostenrijkse brouwer BBAG, waardoor een sterke positie wordt verworven op de Midden- en Oost-Europese markt. "De bodem van de overnamekas is nu redelijk in zicht, waarmee nieuwe overnames op korte termijn niet realistisch zijn", verwacht het analistenbureau.

Numico

De cijfers die Numico vrijdag presenteerde stemden aandeelhouders tevreden. Het voedings- en vitaminenbedrijf is erin geslaagd de schulden te beperken. De koers steeg vrijdagmorgen met ruim 7 procent.

In de uitgevershoek vielen klappen doordat zakenbank Morgan Stanley het aandeel VNU afwaardeerde. VNU zakte circa 6 procent en trok Reed Elsevier en Wolters Kluwer mee naar beneden.

Beleggers reageerden nog niet sterk op de kwartaalcijfers die Koninklijke/Shell Groep aan het einde van de morgen bekendmaakte. De stijging van de winst leidde in eerste instantie tot een ruim 1 procent hogere koers, vrijwel gelijk aan de openingskoers vrijdag.

De beurzen in Frankrijk en Duitsland stonden ook op verlies. De CAC-index in Parijs daalde 1,5 procent en de DAX-index in Frankfurt ,3 procent. Een uitzondering was de beurs in Londen, waar de FTSE-index tegen het middaguur 0,2 procent hoger was. Londen was donderdag de enige belangrijke Europese beurs die open was en verloor toen ruim 1 procent.

Euro

In de Europese valutahandel wist de euro de flinke koerswinst van de voorgaande dagen vast te houden. De munteenheid noteerde aan het einde van de ochtend 1,1240 dollar, gelijk aan het slot van donderdag. Tegenover het pond sterling was de euro eveneens onveranderd op 0,6990 pond.