De verkoop van de eerste euromunten is tot nu toe in vrijwel alle deelnemende landen een groot succes

FRANKFURT -Vooral gedreven door nieuwsgierigheid schaften al tientallen miljoenen burgers een zakje aan. Alleen in Spanje deden zich problemen voor. Finland is al bijna door zijn voorraad heen.

Nederland, Frankrijk en Ierland waren vrijdag de eerste van de twaalf eurolanden die de munten te koop aanboden. Alleen in Nederland kunnen alle burgers ook een gratis setje afhalen. Zaterdag begon de verkoop in België, Luxemburg, Italië, Spanje, Finland en Oostenrijk. Maandag volgen Duitsland, Portugal en Griekenland.

Alleen in Ierland was de ontvangst van de nieuwe munten tot nu toe vrij lauw. In de andere landen toonden de burgers zich gretig. Bij de meeste verkooppunten was het ondanks het veelal koude winterweer behoorlijk druk. Onder de eerste kopers waren vooral nieuwsgierigen en muntenverzamelaars te vinden. Ook zijn er nogal wat mensen die in de zakjes een aardig kerstcadeautje zien.

De zakjes variëren van land tot land sterk in waarde en in aantal per hoofd van de bevolking. In Luxemburg zijn er 600.000 beschikbaar op een bevolking van 430.000 mensen, maar in Finland slechts 500.000 voor ongeveer vijf miljoen inwoners. De munten voor de Finse hoofdstad Helsinki waren op de eerste dag al uitverkocht.

"Het is wat verrassend dat we er al doorheen zijn, we kunnen er niet meer bijmaken", verklaarde een woordvoerster van de Finse centrale bank.

Om het de burgers makkelijk te maken, zijn de prijzen van de zakjes vastgesteld in ronde bedragen in de verdwijnende valuta's. In Nederland is dat f 25 (11,34 euro). De prijzen variëren van 23 markka (3,88 euro) in Finland tot 25.000 lire (12,91 euro) in Italië.

In Spanje wilden zaterdag de 13.000 bankfilialen die met de verkoop begonnen alleen munten slijten aan hun eigen klanten. Ze kregen een strenge terechtwijzing van de staatssecretaris van Economische Zaken, Josi Folgado.

Hij onderstreepte dat de enige voorwaarde voor de aanschaf van een zakje het tonen van een identiteitbewijs is. Een echte stormloop bleef in Spanje overigens uit. Maandag gaan daar ook de spaarbanken euromunten verkopen.

De ruim 300 miljoen burgers in de twaalf eurolanden mogen pas op januari met de nieuwe munten betalen. De Grieken en de Finnen krijgen wegens het tijdsverschil van een uur de primeur.

/DOSSIERDe euro