LUXEMBURG - De werkloosheid in de Europese Unie is in december gedaald naar een nieuw laagterecord van 6,8 procent. Nederland had met 2,9 procent opnieuw de laagste werkloosheid van alle 27 EU-landen.

Europees statistisch bureau Eurostat heeft dat donderdag bekendgemaakt. De EU-werkloosheid daalt sinds begin 2005 voortdurend.

De vijftien EU-landen met de euro hebben gemiddeld meer werklozen dan de landen zonder euro. In de eurolanden was de werkloosheid in december 7,2 procent: stabiel vergeleken met de voorgaande maand.

Slowakije

De hoogste werkloosheid is in december gemeten in Slowakije (10,8 procent), gevolgd door Spanje (8,6 procent) en Portugal (8,2 procent).

Eurostat schat dat 16,2 miljoen Europeanen in december ongewild zonder werk thuis zaten. In de voorgaande maand waren dat er 18,9 miljoen.

Europa telt nog altiijd fors meer werklozen dan de VS en Japan. Tegen het EU-percentage van 6,8 procent staan de VS met 5,0 procent en Japan met 3,8 procent.

Duitsland

Het Duitse federale arbeidsbureau maakte donderdag bekend dat het aantal werklozen in Duitsland in januari met 89.000 is afgenomen tot 3,412 miljoen, het laagste niveau in vijftien jaar. De werkloosheid komt daarmee uit op 8,1 procent vergeleken met 8,3 procent een maand eerder.

Inflatie

Eurostat kwam donderdag ook met cijfers over de inflatie in landen met de euro. Die is in januari verder opgelopen. De prijzen zijn er nu gemiddeld 3,2 procent hoger dan een jaar geleden. De voorgaande maand was dat nog 3,1 procent; in augustus nog 1,7 procent.

ECB

De inflatie in januari ligt ver boven het doel van de Europese Centrale Bank (ECB). De instelling in Frankfurt streeft naar een inflatie net onder de 2 procent. De bank heeft tot dusver echter niet de rente verhoogd, omdat de hoge inflatie tijdelijk zou zijn en om de economische groei niet verder te vertragen.

Bekend is dat de prijzen momenteel oplopen door duurdere landbouwproducten en brandstof. Grondstoffen als graan en melk zijn schaarser door grote vraag, onder meer uit China. Nederlanders merken er nog weinig van, mede door de prijzenslag in supermarkten: in december had ons land de laagste inflatie van alle 27 EU-landen.