DEN HAAG - Doekle Terpstra gaat bemiddelen in het conflict over de politie-cao. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

De voormalig CNV-voorzitter zal per direct proberen de vakbonden en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken dichter bij elkaar te brengen.

De bemiddeling zal in twee fases plaatsvinden. Eerst voert Terpstra verkennende gesprekken over een mogelijke oplossing. Volgende week moeten die zijn afgerond. Op grond van de rapportage van Terspstra zal Ter Horst de vakbonden vragen of zijn advies genoeg perspectief biedt voor een tweede bemiddelingsfase.

"De best denkbare optie", noemt voorzitter Hans van Duijn van de NPB de keuze van de minister. "Terpstra is onbesproken en heeft kennis van de vakbeweging en van openbaar bestuur." Van Duijn verwacht dat vrijdag al de eerste gesprekken met de bemiddelaar gevoerd kunnen worden.

Meer geld

Vakbond ACP is vooral benieuwd naar de inhoud van de gesprekken die met Terpstra gevoerd worden. Belangrijkste thema's zijn voor deze bond dat de leden meer geld krijgen en perspectief voor de langere termijn. "We hebben vooralsnog geen reden om onze koers aan te passen", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp.

De voorzitters van politiebonden ANPV en VMHP vinden Terpstra een prima keuze. "Terpstra heeft charisma en weet de problemen goed neer te zetten. Deze man kan zeker het vertrouwen winnen van de meeste partijen, maar kan ook weer niet toveren. Deuren moeten dus voor hem open kunnen gaan, anders heeft het adviseren geen zin", zegt Ron Tournier van de ANPV.

Kritisch

Sanna Eichhorn van de VMHP, de bond voor hoger politiepersoneel, meent dat Terpstra iemand is die kritisch kan kijken naar het proces waarin de partijen zitten.

Ter Horst maakte maandag bekend dat zij een bemiddelaar wilde aanstellen. De politiebonden lieten daarop weten zich niet vast te leggen op de uitkomsten van de bemiddelingspoging, maar zullen wel actief meewerken.

Cao

De politievakbonden en Ter Horst hebben al maanden een conflict over een nieuwe cao. De vier landelijke bonden NPB, ACP, ANPV en VMHP voerden wel gesprekken met de minister, maar die hebben tot nu toe niets opgeleverd.