WASHINGTON - De rente in de Verenigde Staten wordt met 50 basispunten verlaagd tot 3 procent. Dat maakte het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, woensdag bekend.

De renteverlaging was verwacht door de meeste analisten en volgt op een onverwachte renteverlaging met 0,75 procentpunt vorige week.

Met de nieuwe renteverlaging wil de Fed een economische recessie in de VS voorkomen en de financiële markten kalmeren. De Amerikaanse economie staat onder druk door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis. Sinds september vorig jaar heeft de Fed in een aantal stappen het belangrijkste rentetarief met 2,25 procentpunt verlaagd.

Huizenmarkt

Het rentebesluit van woensdag volgt op nieuwe tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. In een toelichting van de Fed wordt daar ook aan gerefereerd.

De Fed zegt verder dat het voor huishoudens en bedrijven moeilijker is geworden om aan een lening te komen. De rente-ingreep moet daar verandering in brengen. Door de verlaging wordt het lenen van geld goedkoper, waardoor de economie weer een impuls moet krijgen.

Ontwikkelingen

In de toelichting laat de Fed verder doorschemeren eventueel bereid te zijn tussentijds de rente opnieuw te verlagen, mochten de economische ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

In de verklaring staat dat de neerwaartse risico's zijn gebleven en dat de arbeidsmarkt bezig lijkt af te zwakken. Tegen die achtergrond verwacht de Fed dat de inflatie de komende kwartalen omlaag zal gaan. Dat geeft ruimte voor verdere rentedalingen.

Positief

Op Wall Street werd positief gereageerd op het rentebesluit. De belangrijkste indexen stegen ruim 1 procent, terwijl ze voor het rentebesluit nog onder de slotkoersen van dinsdag stonden.

De dollar daalde wel sterk in waarde, waardoor de euro 1,4880 dollar noteerde. De rentedaling maakt de dollar minder aantrekkelijk voor beleggers.

Groeicijfers

Enkele uren voor het rentebesluit kwamen er groeicijfers over de Amerikaanse economie naar buiten. In het vierde kwartaal bedroeg de expansie op jaarbasis 0,6 procent.

Dat cijfer was een stuk lager dan de 1,2 procent groei waar analisten op hadden gerekend. Verder bleek dat de bouwuitgaven voor nieuwe woningen in dezelfde periode met bijna een kwart zijn gedaald.

Macrocijfer

Vrijdag komt er opnieuw een belangrijk macrocijfer, en wel over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Een Amerikaanse salarisstrookverwerker liep daar woensdag al op vooruit en meldde dat er in januari 130.000 banen bij zijn gekomen.

Dat zijn er minder dan de 40.000 waarop analisten hadden gerekend. De eerstvolgende rentevergadering van de Fed staat gepland op 18 maart.