AMSTERDAM - Heineken neemt de Oostenrijkse brouwer BBAG over voor een bedrag van 1,9 miljard euro. Dat heeft het bedrijf vrijdag officieel bekendgemaakt.

Bekijk video: 'Heineken heeft teveel voor de overname betaald'

BBAG (Österreichische Brau-Beteiligungs-Aktiengesellschaft) is sterk in Centraal-Europese landen, met een omzet in bier van 906 miljoen euro en een afzet van 13 miljoen hectoliter in 2002. Tot de belangrijkste merken behoren Kaiser, Zipfer, Gösser en Edelweiss (witbier).

Naast bier is het bedrijf ook actief in mineraalwater met onder meer het merk Gasteiner, vruchtensap (Pago) en vastgoed. De totale omzet bedroeg vorig jaar 1,12 miljard euro. BBAG heeft 8500 werknemers.

"Samen met BBAG vormen we de leidende brouwerij in Centraal-Europa", aldus Heineken-topman T. Ruys. Heineken wordt de grootste brouwer in acht van de dertien landen in dit gebied, waaronder Oostenrijk, Polen, Hongarije en Roemenië. "Onze activiteiten en merken zijn heel goed op elkaar afgestemd. De synergie van het management is erg krachtig", aldus Ruys.

BBAG heeft acht brouwerijen in Oostenrijk en veertien in andere landen in Oost-Europa. Het heeft in eigen land een marktaandeel van procent, in Hongarije 29 procent, in Roemenië 35 procent, in Polen 6 procent en in Tsjechië 5 procent. De onderneming exporteert verder naar Italië, Rusland, Slovenië en Kroatië.

Heineken is al actief in 170 landen met een afzet van 109 miljoen hectoliter vorig jaar. De Nederlandse brouwer betaalt de overname door geld te lenen. De rentelasten stijgen daardoor met circa 100 miljoen euro per jaar, wat volgens het bedrijf geen effect heeft op de nettowinst. Heineken rekent erop dat het bedrijf door de samenvoeging van activiteiten uiteindelijk 40 miljoen euro kan besparen in 2007.

De aankoopsom van 1,9 miljard euro is inclusief de overname van miljoen euro aan schulden. Heineken biedt voor BBAG 124 euro per aandeel. Dat is 34 procent meer dan de laatste beurskoers van ,49 euro. Het Oostenrijkse bedrijf is in meerderheid eigendom van vier brouwersfamilies. De rest van de aandelen wordt op de beurs verhandeld.

De beurskoers van BBAG is sterk in beweging sinds het in januari liet weten op zoek te gaan naar een zakelijke partner. De onderneming was in november in een andere positie gekomen doordat de Duitse grootaandeelhouder Oetker/Radeberger zijn belang van 27,2 procent verkocht aan de vier brouwersfamilies. De beursnotering schoot na de openlijke invitatie tot een overname omhoog met ruim procent tot 83 euro, toen een record. In februari volgde een daling naar 70 euro, maar eind vorige maand kwam de koers boven de euro.

De afgelopen jaren zijn al heel wat brouwers in de wereld overgenomen door grotere branchegenoten. Vooral het Belgische Interbrew, het Britse Scottish & Newcastle en South African Breweries waren actief. Heineken heeft zich bij het fusieproces relatief terughoudend opgesteld, maar maakte eerder nog duidelijk zijn partijtje zeker te zullen meeblazen.