DEN HAAG - Oud-minister van Financien Onno Ruding vindt dat de Nederlandse regering op dit moment niet hoeft in te grijpen vanwege de huidige ontwikkelingen op de financiële markten.

"Financiële steunmaatregelen zoals de Amerikaanse president Bush die heeft gedaan, zijn niet nodig. Ook lastenverlichting is nu niet nodig", aldus Ruding woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de kredietcrisis.

Ruding vindt het nu niet het juiste moment voor zulke ingrepen. "Mogelijk zijn dergelijke maatregelen nodig als we een of twee jaar verder zijn", aldus de oud-minister.

Pompen

Vorige week kwam de Amerikaanse president met het Congres overeen ongeveer 150 miljard dollar in de economie te pompen via belastingvoordelen.

Ruding denkt dat de huidige financiële crisis niet aan Europa zal voorbijgaan, al rekent hij erop dat een recessie het continent bespaard blijft.

Groeivertraging

"Er zullen hier tegenvallers komen, er is wat dat betreft kans op inktvlekwerking. We merken het nu nog niet, maar dat kan nog komen. Een recessie in de Verenigde Staten is dichtbij. Dat daar sprake is van groeivertraging, zal hier effect hebben. Maar ik verwacht geen recessie in Europa", aldus de voormalige bewindsman.

Ruding durft niet te voorspellen hoe lang de economie last zal houden van de kredietcrisis. "Het is heel moeilijk daar een termijn aan te verbinden. Ik denk niet in maanden, maar zeker ook niet in jaren."