AMSTERDAM - Patiënten- en ouderenorganisaties vrezen dat gebruikers van fysiotherapie dit jaar in financieel zwaarder weer terecht komen. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag.

Volgens de organisaties hebben de zorgverzekeraars de dekking voor fysiotherapie zo erg teruggedraaid dat veel mensen al halverwege het jaar hun maximaal aantal behandelingen hebben gehad.

Bij ouderenorganisaties ANBO en PCOB zijn al veel klachten binnengekomen. "Uit eigen onderzoek blijkt dat 50-plussers fysiotherapie met stip op nummer één van hun prioriteitenlijstje hebben staan als ze een zorgverzekering uitkiezen. Als je naar de polissen voor dit jaar kijkt, zitten er erg veel adders onder het gras."

Basispakket

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) roept de regering op fysiotherapie terug te brengen naar het basisverzekeringspakket.

Alle Nederlanders, met name ouderen, zouden volgens de NPCF dan zonder problemen gebruik kunnen maken van de fysiotherapeut.

Onbeperkt

De vergelijkingssite www.verzekeringssite.nl heeft woensdag een onderzoek gepresenteerd onder acht grote verzekeraars.

Volgens het bedrijf hebben ze alle een hogere premie ingevoerd voor fysiotherapie. Zeven van de acht hebben het aanbod voor fysiotherapiebehandelingen verkleind.

De verzekeraars zouden vooral afwillen van het onbeperkt gebruik van de fysiotherapeut. In de praktijk zouden mensen mensen met een verzekering die het onbeperkte gebruik mogelijk maakt, veel vaker naar de fysiotherapeut gaan dan nodig.