DEN HAAG - De gedupeerden van de aandelenlease-affaire van Dexia die naar de Hoge Raad zijn gestapt, krijgen waarschijnlijk al hun geld terug, inclusief rente.

Dat blijkt volgens de stichting Platform Aandelen Lease (PAL) uit een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad.

Volgens het advies, dat vrijdag in beperkte kring beschikbaar werd, is aandelenlease een vorm van huurkoop. Dat betekent dat onder de contracten ook de handtekening van een partner moet staan. Als die ontbreekt, is het hele leasecontract vernietigbaar, aldus een woordvoerder van PAL zaterdag.

Duisenberg-regeling

Deze regeling geldt niet voor de 165.000 aandelenleaseklanten die de zogeheten Duisenberg-regeling accepteerden. Beleggers die hiervan gebruik maakten, kregen twee derde van hun restschuld vergoed. Met de schikking was ongeveer 1 miljard euro gemoeid.

De gedupeerden die niet akkoord gingen met de regeling en doorprocedeerden bij de Hoge Raad, worden bijgestaan door Leaseproces. "Het gaat om 22.000 mensen, van wie bij 8000 de tweede handtekening ontbreekt", aldus een woordvoerder. Hij berekende dat de extra schade voor Dexia hierdoor uitkomt op 148 miljoen euro.

Commentaar

Dexia was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar. In het Financieele Dagblad benadrukt een woordvoerder van de bank dat het nog om een advies gaat. "Niet meer en niet minder. We wachten het arrest af."

De Hoge Raad doet waarschijnlijk in april uitspraak.