AMSTERDAM - De verschillende partijen in de zaak rond het omstreden vastgoedfonds Palm Invest zijn in een moddergevecht terechtgeraakt. Justitie deed maandag een inval bij het vastgoedfonds, waar mogelijk slechts een deel van de ingelegde gelden is belegd.

Advocatenfirma Bartels, dat de belangen van de gedupeerde beleggers vertegenwoordigt, betrekt diverse partijen die zich hebben ingelaten met Palm Invest in de aanklacht maar ligt nu zelf ook onder vuur.

Harry Mens

Bartels stelde onder andere programmamaker Harry Mens, donderdag aansprakelijk voor vervolgschade bij beleggers. "Bartels is in de weer om geld af te pakken van angstige particulieren'', aldus de presentator van Bussiness Class vrijdag. ,,Je kunt je afvragen wie de grootste boef is.''

Dion Bartels van het gelijknamige advocatenbureau zegt dat Harry Mens 2 miljoen euro zou hebben verdiend door reclame te maken voor Palm Invest. Mens meent dat Bartels inmiddels 300.000 euro heeft opgehaald bij de ruim 250 beleggers die zich hebben aangemeld bij het advocatenkantoor.

Bartels reageert hierop door te zeggen dat zijn advocatenbureau een vast bedrag rekent voor beleggers die Palm Invest willen aanklagen. "Elke belegger moet ongeveer 1190 euro inleggen, daar zijn wij heel open over. Andere advocatenbureaus rekenen vaak 250 euro per uur en dan weet je niet waar je aan toe bent als belegger.''

Medeschuldigen

Naast Harry Mens worden ook ABN Amro, waar Palm Invest een rekening had, de Amsterdam ArenA, RTL-Z, AA Properties en advocaat Oscar Hammerstein van Palm Invest aansprakelijk gesteld door Bartels.

Bartels vindt dat bedrijven die reclame hebben gefaciliteerd voor Palm Invest, zoals de Amsterdam ArenA en RTL-Z, deels verantwoordelijk zijn voor het product waar zij reclame voor maken.

"In de Amsterdam ArenA stond in koeienletters 'gegarandeerd rendement van 9 procent'. Ik heb geëist dat de ArenA die reclame weghaalde. Dat hebben ze inmiddels gedaan, net als RTL-Z.'' De televisiezender RTL Z, Amsterdam ArenA en advocaat Oscar Hammerstein onthouden zich vooralsnog van commentaar over de kwestie.

"Als Bartels ons aansprakelijk wil stellen, moet hij dat vooral doen'', aldus een woordvoerder van ABN Amro, dat de relatie met het investeringsfonds in december beëindigde.

"Wij wijzen alle aansprakelijkheid af'', aldus directeur Frank de Baat van AA properties. "We waren makelaar in opdracht van Palm Invest bij de aan- en verkoop van onroerend goed op de Palmeilanden in Dubai. We hebben geen juridische band met het vastgoedfonds.''

Belangeloos

De Baat vindt dat Bartels als advocaat belangeloos zou moeten optreden ten opzichte van de beleggers. "Bartels heeft nu een commercieel belang in de zaak'', aldus Baat. Ook Mens, in wiens programma in november de directeur van Palm Invest te gast was, heeft 'weinig sympathie' voor Bartels. "Het is een luchtballon van uren declareren.''

Opspraak

Palm Invest is na Golden Sun Resorts en Royal Dubai het derde vastgoedfonds dat in korte tijd in opspraak is geraakt. Bij alledrie de fondsen is de minimuminleg 50.000 euro. Daardoor staan ze niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Voortvluchtig

Bartels bemiddelde ook voor beleggers bij de overige twee fondsen, tot nu toe tevergeefs. "De verdachten zijn voortvluchtig'', lichtte Bartels toe. "Daarom heb ik tegen Justitie ook gezegd dat ze er bij Palm Invest op tijd bij moesten zijn.''