FRANKFURT - President Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) zal binnen een jaar aftreden. Dat blijkt uit zijn voorwoord in het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de bank. "Dit zal het laatste voorwoord van een jaarverslag van de ECB zijn met mijn handtekening."

Het was de bedoeling dat Duisenberg zou opstappen op 9 juli, zijn 68e verjaardag. Maar omdat zijn beoogde opvolger, de Fransman Jean-Claude Trichet, nog steeds verwikkeld is in een juridische procedure rond het debacle bij de bank Crédit Lyonnais, heeft de Europese ministerraad de Nederlander gevraagd langer aan te blijven. Duisenberg stemde toe, maar liet in het midden hoe lang hij nog zou willen doorgaan.

De Franse rechter zal pas op 18 juni een oordeel geven over de rol die Trichet had in het schandaal bij de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais in zijn vroegere functie van thesaurier-generaal op het Franse ministerie van Financiën. Dat laat weinig tijdsruimte voor een soepele opvolging van Duisenberg, zeker als bij een veroordeling van Trichet een andere kandidaat moet worden gevonden.