AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa vervolgen de weg omhoog. Na een positieve opening van de week, bleven ook dinsdagmorgen de beursvloeren in een goede stemming. Zij kregen inspiratie van Wall Street waar zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq winst boekte. Bovendien verwachtten de beleggers ook een hogere opening in New York.

Beursstemming (video): Goede bedrijfscijfers VS werken door op AEX.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Randstad ziet verlies verder oplopen.
Verder: Coris zet het mes in Brits staal. TSMC ziet winst dalen, maar niet zo hard als verwacht.

Ahold, dat zijn activiteiten in Indonesië afstoot, kreeg waardering met een koersstijging van 4 procent naar 3,95 euro. De beleggers steunen het fonds wegens het positieve signaal dat de supermarktketen waarmaakt wat eerder was beloofd. Ook Getronics, dat maandag aankondigde meer banen te schrappen, was aan de winnende hand met een plus van 2,75 procent op 75 eurocent.

Numico, dat vrijdag kwartaalcijfers publiceert, zag de koers vooruitspringen met 5,75 procent naar 8,66 euro. Er gaan geruchten dat het voedingsconcern een gegadigde zou hebben voor de verlieslijdende vitaminedochter Rexall Sundown.

Randstad

Randstad moest 3 procent op 10,13 euro terug in de MidKap wegens negatieve verrassingen bij de kwartaalcijfers. Het verlies van de uitzender was hoger dan verwacht en ook de omzet viel tegen. Bij de lokale fondsen boekte Corus een eurocent winst op 24 eurocent door de mededeling dat het Brits-Nederlandse concern opnieuw in Engeland snijdt.

De andere Europese beurzen waren net als die van Amsterdam hoger. Na een ochtend handel stond de beurs van Londen op een winst van 0,85 procent. Parijs was toen 1,2 procent hoger. Voor Frankfurt stond er een stijging van 0,7 procent op de borden.

De beleggers in Europa kregen een stroom kwartaalcijfers te verwerken, variërend van die van het Duitse chemieconcern BASF tot die van de Zweedse gsm- en netwerkonderneming Ericsson.

Ericsson

Ericsson meldde een sterk toegenomen kwartaalverlies, dat groter uitviel dan was verwacht. Het concern liet tevens weten door te gaan met het schrappen van banen. Dat laatste werd door de beleggers beloond met een grote koersstijging van bijna 21 procent.

De kwartaalcijfers van BASF kwamen overeen met de verwachtingen. Het aandeel ging met 1 procent omhoog. Alcatel, de Franse producent van telecomapparatuur, zag de koers van zijn aandeel na de publicatie van kwartaalcijfers stijgen met 4,6 procent.

Het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB moest het doen met een koersverlies van 2,9 procent. Het concern had in de ochtend bekendgemaakt dat zich in de eerste drie maanden van dit jaar een verlies heeft voorgedaan van 45 miljoen euro. Dat resultaat viel tegen.

Verder waren de aandelen van de luchtvaartmaatschappijen over het algemeen hoger. Die stijging werd toegeschreven aan de mededeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de ziekte SARS in Hongkong over haar hoogtepunt heen is. KLM steeg met 1,75 procent, Lufthansa met 2,1 procent. British Airways beleefde een koersstijging van 1,8 procent.

Euro

De euro was tegen het middaguur vrijwel onveranderd met een koers van 1,0980 dollar. De slotkoers van maandag luidde 1,0985 dollar. Tegenover het pond sterling zakte de Europese munteenheid van 0,6910 tot 0,6900.