AMSTERDAM - De Britse bank Barclays heeft dinsdag drie beleggingsproducten voor moslims geïntroduceerd op de effectenbeurs in Amsterdam.

Nederland is na Groot-Brittannië het tweede land waar de bank deze 'zuivere' beleggingsfondsen op de markt brengt. De islamitische producten van Barclays voldoen aan de plichtenleer, ofwel de sharia. Dit betekent onder meer dat de aanbieders geen rente in rekening mogen brengen of gelden mogen beleggen in de varkens-, dranken- en wapenindustrie.

Barclays werkt samen met drie islamitische geleerden die er op toezien dat de fondsen de regels van de sharia naleven. Voor de islamitische producten zijn door Barclays vooral fondsen geselecteerd uit de energie-, telecommunicatie- en it-sector. Barclays brengt daarnaast bij de uitkering van het dividend een scheiding aan tussen 'zuivere' en 'onzuivere' delen.

Goed doel

"Het dividend wordt overgemaakt naar de belegger met daarbij vermeld het percentage dat zuiver en onzuiver is", lichtte Barclays toe. "De belegger kan dan zelf de keuze maken om het onzuivere deel over te maken naar een goed doel."

Amsterdam

De keuze van Barclays om na Londen te kiezen voor een introductie in Amsterdam hangt onder meer samen met de grote islamitische populatie in Nederland, aldus de Britse bank. De Nederlandsche Bank (DNB) gaf in juni in zijn kwartaalbericht al aan dat islamitisch bankieren oprukt in Nederland "als gevolg van een toename in de bevolkingsomvang, het opleidings- en inkomensniveau van Nederlandse moslims".

België

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis introduceerde eind vorig jaar in België al soortgelijke producten. De leider van het Vlaams Belang, Filip Dewinter, stuurde voorzitter Maurice Lippens van de raad van commissarissen van Fortis maandag een protestbrief. "Door deze sharia-beleggingsfondsen te promoten, promoot u tegelijkertijd ook de opmars van het moslimfundamentalisme", aldus Dewinter in zijn brief. Fortis liet weten op "politiek geladen onderwerpen" geen reactie te geven.