LEIDSCHENDAM - Hotels telden in de eerste drie maanden van dit jaar 7,2 procent minder gasten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bungalowparken verhuurden 4,7 procent minder vakantiehuisjes. De ondernemers wijten de teruggang vooral aan de tegenvallende economie.

"In 2002 kenden hotels en bungalowparken in de eerste maanden relatief wel een goede bezetting door grote attracties als de Van Gogh-Gauguintentoonstelling en de Floriade", aldus een woordvoerster van Toerisme Recreatie Nederland (TRN) maandag.

De koepelorganisatie heeft in de eerste twee weken van april onderzoek gedaan bij circa 850 bedrijven in de toeristisch-recreatieve sector. In tegenstelling tot de hoteliers en bungalowverhuurders zagen musea en attractieparken wel hun bezoekersaantallen stijgen met ongeveer 6 procent.

De bungalowparken verwachten dat het aantal bezoekers in de loop van dit jaar weer zal aantrekken, onder meer wegens de onrust rondom Irak. "Doorgaans zoeken mensen in dit soort situaties hun vakantie dichter bij huis", stelde de woordvoerster.

De instabiele politieke situatie in de wereld is voor de hoteliers juist reden voor meer zorgen. De TRN-zegsvrouw wijst erop dat hotels meer afhankelijk zijn van buitenlandse bezoekers, zoals Amerikanen en Japanners.