MAASTRICHT - Langdurig ziekteverzuim is vroegtijdig te voorspellen en kan met goede begeleiding met eenderde worden teruggedrongen. Voorlopig nog alleen voor mensen die op kantoor werken, maar de Universiteit Maastricht, ABN Amro Arbo Services en verzekeraar Achmea werken eraan om dit ook in andere sectoren mogelijk te maken.

Al ongeveer anderhalf jaar werkt de arbodienst van de bank met de "balansmeter", een vragenlijst die zij samen met de Universiteit Maastricht heeft ontwikkeld om te kunnen bepalen welke werknemers een sterk verhoogd risico hebben op langdurig verzuim.

"De praktijk bevestigt de uitkomsten van een eerdere steekproef", zegt IJmert Kant van de Universiteit Maastricht: de balansmeter werkt.

Werknemers die als "hoog verzuimrisico" werden aangemerkt, hadden zes tot dertien keer meer kans om langdurig te gaan verzuimen. Met een goede begeleiding van de arbodienst, verzuimden zij 35 procent minder dan degenen die geen beleiding kregen.

Vrouw

In totaal 34 vragen geven in combinatie met elkaar aan of iemand tot de risicogroep behoort, legt Kant uit. Maar de antwoorden moeten wel worden geïnterpreteerd. "Antwoorden van een vrouw moeten soms bijvoorbeeld anders worden uitgelegd dan die van een man."

Omdat de uitleg nauw luistert, kan niet iedereen zo maar aan de slag met de vragenlijst. Dat is voorbehouden aan arbodiensten. Arboartsen die ermee willen werken, moeten daarvoor worden opgeleid.

Medisch geheim

Nu de balansmeter zich ook in de praktijk heeft bewezen, kan hij breder worden gebruikt. Als voorwaarde geldt wel dat, net als bij ABN Amro, werknemers zelf kunnen bepalen of zij eraan meewerken. Alleen arbodiensten mogen ermee werken en de uitkomst valt onder het medisch geheim.

De vragenlijst is alleen nog gebruikt voor kantoorpersoneel. Omdat in andere sectoren de omstandigheden anders zijn, zal hij daarvoor moeten worden aangepast. Een joint venture van de universiteit, de arbodienst en Achmea werkt aan de ontwikkeling daarvan.