AMSTERDAM - De zakenbank Kempen Capital Management (KCM) heeft volgens het Openbaar Ministerie "volmondig schuld bekend" in de voorkenniszaak rondom de oud-directeur Burgers. KCM en het arrondissementsparket in Amsterdam deelden maandag mee dat er een schikking is getroffen van 50.000 euro in verband met twee overtredingen.

Eind vorig jaar werd de KCM-directeur en tevens fondsenbeheerder van Orange Fund, W. Burgers, verdacht van handel met voorwetenschap. Burgers moest daarom met onmiddellijke ingang zijn twee functies neerleggen.

Door KCM werden op verzoek van de topman van de failliete ICT-onderneming Landis steunaankopen verricht op 19 juli 2001 om de koers van het aandeel op kunstmatige wijze op te krikken. De zakenbank beschikte echter op dat moment over voorkennis over een onderhandse aandelenemissie, die op 20 juli zou worden geplaatst van 4 miljoen aandelen Landis.

Een tweede overtreding vond drie maanden eerder plaats en had betrekking op de verkoop van aandelen Ring Rosa. Bij KCM was de penibele financiële situatie van de automatiseerder bekend. Op basis van deze voorwetenschap heeft Burgers de Ring Rosa-aandelen van Orange Fund verkocht en wist hij zo een schadepost van 21.546 euro voor de fondsenbeheerder te voorkomen.